Történt tegnap, hogy olyan vihar volt a városban - emellett szinte az egész országban -, hogy nem jutottam el még a helyi kisboltba sem. Se zsömle, se kenyér, de még csak élesztő sem volt itthon.
Mit tehet ilyenkor az ember lánya? Összeüt valamit gyorsan az otthoni készletből.
Így készült el életem első zsemléje. Mégpedig élesztő és kelesztés nélkül előkészülettel együtt fél óra alatt!
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- fél cs. sütőpor
- csipet só
- 150 ml langyos víz
- 1 tojás
- 3 ek olaj
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport és a sót összekevertem egy nagy tálban. Ezután hozzáütöttem a tojást. Ezek után jön a víz, a só és az olaj. Tésztát gyúrtam belőle, majd vizes tálcára rakosgattam 5 kis halmocskát.
200 fokos sütőbe tettem, tetejét egy kis olajjal lekentem és szezámmagot szórtam rá. 20 perc alatt barnára sütöttem.
A kelesztős változattal szemben ez kissé tömörebb, mint az alsó képen is látszik. (Képminőségért elnézést de kiégett a vaku)
Az eltarthatóságáról nem tudok sokat mondani, ugyanis mind elfogyott :)