Ez a hamburger - és társa - volt nálunk a vacsora.
És most meg is mutatom milyen egyszerűen készíthetsz magadnak ilyet te is!
A zsemle és a husi receptjét is leírom a mai bejegyzésben. Fogadjátok sok szeretettel!
Hamburger zsemle recept
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 2 dkg margarin
- 1 tk só
- 2 dkg cukor
- 1 tojássárgája (fehérje a kenéshez)
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
Elkészítés:
A langyos - kézmeleg - tejbe rakunk egy kis cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk míg felfut.
Az összes hozzávalót közte az olvasztott (de nem meleg!) margarint összekeverjük, majd hozzákeverjük a kovászt is. Addig gyúrjuk míg az edénytől elváló tésztát kapunk. Ha nem elég jó az állaga tegyünk hozzá még lisztet. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután kis pogácsákat készítünk, melyeket sütőpapíros tepsiben újra kelesztünk.
A tetejüket lekenjük a tojásfehérjével majd 180°C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
A húspogácsa receptje
Hozzávalók:
- fél kiló darálthús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tojás
- fokhagymapor
- őrölt kömény
- bors
- só
- pirospaprika
- bazsalikom
- majoranna
Elkészítés:
A húst a fűszerekkel összedolgozzuk, ízlés szerint további fűszerekkel bővítjük az ízvilágot. Ezután hozzáütjük a tojást, majd ezt is beledolgozzuk.
Ezekután kis négyzet alakú sütőpapírokat készítünk elő. Az elsőre rakunk egy kis fasírtgombócot, melyet legalább 1 ujjnyi vastagra lapítunk, erre jön egy újabb papír és fasírtgombóc egészen addig csináljuk, míg el nem fogy a husink.
Ezután pár percre (én személy szerint negyed órára) mélyhűtőbe tesszük. Így amikor sütjük nem szív magába annyi olajat és nem esik szét forgatás közben sem.
Miután kissé összefagyott 3 ek-nyi olajban megsütjük. Jó ropogósra sül a husi, de nem fog megégni. Szükség szerint pótolhatjuk az olajat.
Ezekután a kettévágott zsemlébe helyezzük az ízlés szerinti töltelékekkel együtt. Nekem most egy szelet sonka került az aljára, majd egy réteg uborka ( a kimaradt uborkasalátát felhasználva), ezután a hús, majd paradicsomszeletek majonéz, sajt és végül a zsemle teteje.
Fogyasszátok egészséggel!
Tipp: Hallal is elkészíthető. Nagyon finom töltelék válhat a pirított hagymából is!